Wij zijn het New Sion Choir

Ons koor heet voluit New Sion Choir for English Church Music en daarmee wordt meteen duidelijk wat ons doel is: het zingen van Engelse kerkmuziek, en ook waar we dit meestal doen, namelijk in Klooster Nieuw Sion, te Diepenveen.

Ons koor is geen kerkkoor, zoals Klooster Nieuw Sion geen kerk is. Ook is er geen officiële band met de Anglicaanse Kerk. Wel vormen Choral Evensong services, het Festival of Nine Lessons and Carols en het - door onszelf ontwikkelde - Festival of Seven Lessons and Carols for Holy Week onze ‘core business’. 

Choral Evensongs en Nine Lessons and Carols

Het New Sion Choir is opgericht in 2018. Vóór de oprichting van het koor heeft St. Mary’s Anglican Church in Markelo Choral Evensong services en ook het Festival of Nine Lessons and Carols verzorgd: eerst in Deventer (Bergkerk en Lebuïnus) en daarna in de Kloosterkerk van Nieuw Sion. Deze mooie locatie was toen net verlaten door de monniken en overgenomen door de stichting van Nieuw Sion.

De diensten waren al snel in trek, maar het steeds organiseren van een gastkoor was nogal bewerkelijk. Fred Schonewille heeft toen het initiatief genomen een nieuw koor op te richten. Hij heeft dirigent en organist Jan van Dijk benaderd om daarvan de dirigent te zijn en met Nieuw Sion afspraken gemaakt over samenwerking bij het organiseren van de vieringen. Dit heeft geresulteerd in het oprichten van de koorvespercommissie die de koorvesperdiensten op de vierde zondag van elke maand organiseert. Hierbij is het New Sion Choir het kernkoor en daarnaast worden gastkoren gevraagd.

Concerten en koorreis naar Engeland

Naast onze muzikale bijdragen in het klooster, verzorgen we concerten. Zo hebben we als koor opgetreden in Zutphen, Hellendoorn, Wijhe en Raalte. Ook voor de komende periode staat het nodige op stapel: we zijn al gevraagd door kerken in Holten, Twello, Nijverdal en Amersfoort.

In mei 2024 staat een koorreis naar Engeland op het programma, waar de rijke traditie van de Choral Evensong vandaan komt.

Via onze agenda en facebook-pagina vind je onze uitvoeringen en andere activiteiten.

Op 24 maart 2024 maakten wij opnamen van enkele liederen. Beluister ze hier.

 

Fred Schonewille, voorzitter van het New Sion Choir

Jan van Dijk, dirigent van het New Sion Choir